viernes, 2 de enero de 2015

L'últim dia de Pompeia

Pompeia és un municipi italià de la província de Nàpols situada a la plana del riu Sarno i als peus del Vesuvi. A l'agost de l'any 79 aquest va entrar en erupció i va matar a 5000 dels 20000 habitants de la ciutat, una de les catàstrofes naturals més conegudes en el món. I és que al cap de molts anys es van trobar els habitants de Pompeia carbonitzats i petrificats. La UNESCO ha declarat Patrimoni de la Humanitat la ciutat de Pompeia.

En el documental veiem clarament la casa de Julio Polibio, un personatge il·lustre de la ciutat. Vivia amb tota la seva família i els seus esclaus en una domus, la qual gaudia d'un pati interior, d'un atri amb un impluvium rodejat de columnes. En aquest veiem la decoració amb molts detalls i ornamentacions arquitectòniques com els "trons" de pedra que formaven part de la mateixa paret. Parlant de parets veiem també com aquestes estàn pintades de colors, majoritàriament de color vermell i de color verd. A més a més disposen de decoracions pictòriques amb formes d'animals i vegetació.
Veiem també la part de l'altar, on es feien ofrenes als Déus i als avantpassats de la família. En aquest cas però la família i els esclaus de Julio Polibio demanen a Júpiter que atruri la pluja de pedres pomez, provinents del Vesuvi.
De la mateixa manera que els habitants de Pompeia van quedar carbonitzats, el mobiliari també. A la domus de Polibio hi veiem un biselum, un destacat símbol de privilegi i luxe. Així doncs corrovorem que el mobiliari depenia de la posició social a la qual un pertanyia.




No hay comentarios:

Publicar un comentario