lunes, 30 de marzo de 2015

Tècniques pictòriques de l'art romànic

Darrere la pintura romànica hi trobem no només estètica sinó un propòsit d'ensenyar, de difondre la fe ja que la gran majoria del públic era analfabeta. Així doncs aquests imparteix i instrueix a partir de les pintures els dogmes de la fe.

En ella es feien servir dues tècniques; la del fresc i la del tremp. La primera es basava i continua sent així, en la preparació de pigments de colors diluïts en aigua de calç. Aquest tipus de pintura s'aplicava sobre la superfície mural a la qual prèviament s'hi havia afegit una capa de guix per corregir imperfeccions. L'aplicació es feia amb aquest humit. Una vegada aquest s'assecava per complet adquirien una superfície molt resistent.

La tècnica del tremp també s'utilitzava per pintar murs. S'elavoraven les pintures barrejant els pigments amb cola, resina i ou. Tot i així quan parlem de la tècnica del tremp a la caseïna estem parlant d'un procés diferent. En aquesta es deshidrata la caseïna i s'hi afegeix calç i llet desnatada per aconseguir una pasta homogènia. El tremp a la caseïna és una pintura de ràpid assecatge i soluble a l'aigua.
Paral·lelament trobem la tècnica del tremp d'ou. Aquesta és la mes usada per al mobiliari de l'època en la qual només s'utilitza el rovell de l'ou al qual s'hi afegeix oli de llinosa i vernís. Posteriorment es redueix amb aigua per per tal que l'aplicació del color sigui més fàcil.



No hay comentarios:

Publicar un comentario